Acte de presentació del ‘Pack didàctic’ i la ‘Biblioteca digital’ sobre Sobirania Alimentària

El dimarts 13 de març es farà l’acte de presentació i debat del pack didàctic ‘Alimentar Barcelona’ i de la ‘Biblioteca digital de Sobirania Alimentària’. L’acte el presentarà el professor Xavier Such, i comptarà amb un debat obert entre tot el professorat i alumnat que hi han participat. Es tracta d’un projecte finançat per la Fundació Autònoma Solidària, que s’ha dut a terme entre 2016 i 2018, amb la finalitat d‘elaborar materials didàctics sobre ‘Sobirania alimentària’ i fer-ne difusió entre diferents Facultats del Campus.

El projecte té dues vessants:

1) D’una banda, s’ha generat una biblioteca digital a manera de repositori virtual de materials sobre ‘Sobirania alimentària’, obtinguts de fonts externes i també d’iniciatives que diversos professors han desenvolupat per a les seves pròpies classes.

2) D’altra banda, s’ha elaborat el pack didàctic ‘Alimentar Barcelona’, que ofereix recursos i descriu amb detall com realitzar una visita guiada amb alumnes per diferents espais de la ciutat de Barcelona per analitzar críticament com s’alimenta la ciutat.

En la prova pilot hi van participar alumnes de 6 graus universitaris diferents de la UAB (sociologia, periodisme, ciències de l’educació, ciències ambientals, humanitats i veterinària). A partir de l’excursió, cada grup de alumnes va fer un treball de curs avaluable en les seves respectives assignatures, i amb posterioritat es va celebrar una sessió d’intercanvi en què van poder presentar els seus resultats i debatre’ls conjuntament.

 

Publicat dins de General | Envia un comentari

Conferència sobre ‘Agroecologia Escolar’

Les institucions educatives de tots nivells (primària, secundària, universitat, etc.) presenten un gran potencial per a desenvolupar iniciatives agroecològiques en un marc de sobirania alimentària. Actualment hi ha una veritable efersvescència de projectes pedagògics que inclouen dimensions productives (l’hort escolar ecològic), dimensions transformadores (tallers de cuina escolars) i dimensions de consum (el menjador escolar ecològic), tot generant un nou escenari pedagògic amb una molt interessant perspectiva de transformació social.

Per tal de debatre sobre aquestes qüestions, el pròxim dimarts 27 de febrer tindrem la presentació del llibre ‘Agroecologia Escolar‘, a càrrec dels seus autors: German Llerena (educador ambiental de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Sant Cugat) & Mariona Espinet (professora de Didàctica de les Ciències Experimentals de la UAB). Tots dos són investigadors del Grup de Recerca en Educació per a la Sostenibilitat, Escola i Comunitat (GRESC@) de la UAB.

Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia

Data: dimarts 27 de febrer, a les 13 hores.

Podeu descarregar el cartell aquí: Conferencia Agroecologia Escolar- GRESCA-ARAG-Minor DSCG [VF]

Assistència lliure.

Hi haurà llibres a la venda.

Us hi esperem!

 

 

Publicat dins de General | Envia un comentari

Consideracions socials sobre els cultius transgènics

Conferència:

Consideracions socials sobre els cultius transgènics

Per Amaranta Herrero

Sociòloga i investigadora del GENOK (Noruega). Projecte Agri/Cultures

Data: Dimecres 8 de novembre de 2017, a les 12:30h

Lloc: Seminari B de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia

Seminari organitzat per ARAG-UAB (Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització), en col·laboració amb  el Minor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global (Facultat CCPP i Sociologia). Assistència lliure.

Més informació a: joseplluis.espluga@uab.cat

Descarregar PROGRAMA: Conferència Transgènics – ARAG & Minor DSCG

Publicat dins de General | Envia un comentari

Presentació Llibre – Arraigar las instituciones. Propuestas de políticas agroecológicas desde los movimientos sociales

El dijous 11 de gener de 2018, a les 19h, tindrà lloc la presentació a Barcelona d’aquest interessant i imprescindible llibre:

Editat per: Libros en Acción, 2017
Equip editor: Daniel López, Jose Luis Fdez Casadevante (Kois), Nerea Morán i Elisa Oteros

Lloc:
La Ciutat Invisible, Carrer de Riego, 35-37. Sants – Barcelona
Hora: 19h
Data: dijous 11 de gener de 2018

Presentació a càrrec de:

  • Daniel López García (equip editor, membre d’Ecologistes en Acció)
  • Josep Espluga (membre de l’ARAG-UAB i de l’equip coordinador del Postgrau en Dinamització Local Agroecològica, UAB)
  • Fila 0 amb autors/es de capítols sectorials del text: Verónica Escurriol (perspectives feministes), Carles Soler (mercats locals), Ariadna Pomar (Emergència alimentària) i Marina Di Masso (Dinamització Local Agroecològica)
  • Modera: Fernando “Topo” Saz, Ecologistes en Acció de Barcelona
Publicat dins de General | Envia un comentari

Seminari ARAG – 29 de novembre 2017

El proper seminari ARAG-UAB tractarà sobre:

‘L’Agricultura Social a Catalunya: Desenvolupament local i ocupació per a col·lectius en risc d’exclusió social’

A càrrec de:

Natàlia Valldeperas (Departament de Geografia UAB)

Antoni Tulla (Departament de Geografia UAB)

Marc Riera (Fundació del Món Rural)

Dimecres 29 de novembre de 2017, a les 12:30h

Sala de Juntes de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia (B3Bis-121)

A l’acte es presentarà el llibre ‘Agricultura Social a Catalunya‘, una anàlisi i interpretació de les iniciatives d’agricultura social que s’estan desenvolupant actualment a Catalunya. El llibre és producte de dues recerques consecutives financades pel Programa Recercaixa (2011ACUP00023 i 2014ACUP029), realitzades pel grup de recerca en Agricultura Social del Dpt. de Geografia de la UAB, que han permet obtenir dades de primera mà sobre una realitat emergent al nostre país, amb particular força des de la darrera Gran Depressió.

L’Agricultura Social (AS) es defineix com un procés d’inclusió social i empoderament de col·lectius en risc d’exclusió social a través de l’ocupació en activitats agràries, que permeten connectar a l’individu amb la naturalesa, l’origen del producte, el cicle de vida dels organismes vius i amb els beneficis dels processos de manipulació manual.

L’AS és una activitat que afegeix nous significats a la pràctica agrícola més enllà de les qüestions productives, proporcionant-li una funció social concreta amb l’objectiu d’augmentar la qualitat de vida de les persones en risc d’exclusió social. Els processos d’inclusió d’aquests col·lectius a través de l’AS es basen en la creació de llocs de treball, d’educació i formació, de teràpia i/o d’acció comunitària, que sovint van acompanyats d’un conjunt de mesures terapèutiques, d’inserció laboral i/o de suport psicològic o sanitari per garantir els beneficis del projecte sobre les persones usuàries.

Es tracta, en definitiva, d’una perspectiva alternativa per a observar i entendre l’agricultura en el nostre context socioeconòmic amb força repercusions per al disseny de polítiques públiques urbanes i territorials.

El llibre ‘Agricultura Social a Catalunya‘ ha estat mereixedor del II Premi d’Assaig de la Fundació del Món Rural, i ha estat editat per Cossetània Edicions.

Entrada lliure. No cal inscripció prèvia. Podeu descarregar el cartell aquí: Conferència Agricultura Social – ARAG & Minor DSCG

L’acte s’ha organitzat en col·laboració amb el Minor de Desenvolupament Sostenible i Ciutadania Global de la UAB.

 

Publicat dins de General | Envia un comentari

Seminari ARAG – 20 de febrer de 2014

El pròxim dijous 20 de febrer hi haurà un Seminari ARAG sobre “Les dones artesanes alimentàries, guardianes i promotores de la Sobirania Alimentària“, a càrrec de Verònica Escurriol, membre d’ARAG i co-autora de l’informe “Soberanía Alimentaria, Transformación Artesanal y Equidad de Género“. L’informe el podeu descarregar ací.

El seminari tindrà lloc a les 13h al Seminari E de la Facultat de Veterinària.

Entrada lliure. Hi sou convidats tots i totes.

Sense títol

Publicat dins de General | Envia un comentari