Anatomía Patológica Especial Veterinaria

Altre lloc Blogs.uab.cat

maig 15 2012

N-93/12 (Gos)

Posted in General by 1151061 |

Gos d’atura, mascle no castrat, 10 anys. Arriba amb problemes d’esgotament progressiu, tant, que ja no es pot ni moure; a més, va tenir una història antiga de Trombocitopènia immunomediada. A l’exploració es detecta caquèxia, febre, lesions ulceratives i necrotitzants a les extremitats, edemes, i un abscés subcutani a l’extremitat anterior dreta; i a l’anàlisi es demostra que hi ha problemes hepàtics greus, pel que finalment es decideix l’eutanàsia.

En la necròpsia es poden trobar úlceres multifocals (0’5-2 cm de diàmetre), especialment a nivell dels tarsos; àrees envermellides multifocals de mida similar a les ulceres, especialment a nivell dels tarsos; àrees multifocals extenses amb acumulació de material purulent compatibles amb abscessos subcutanis a nivell de l’extremitat anterior dreta; escassa quantitat de greix perivisceral; fetge moderadament incrementat de mida, pàl·lid i amb patró lobel·lar moderadament marcat; melsa pàl·lida, exsangüe i de superfície mate; ambdós ronyons amb escasses àrees blanquinoses (1-2 mm de diàmetre) a la superfície cortical, a més d’àrees multifocals verdoses a pelvis i papil·les renals (compatibles amb zones de necrosi), així com àrees envermellides multifocals a nivell de la medul·la i les papil·les renals; a més, s’observa una àrea triangular blanquinosa, de base ampla a nivell del còrtex (1 cm), sense retracció associada del parènquima i coincidint amb algunes de les zones d’aparent necrosi de la papil·la; bufeta de l’orina de coloració groga homogènia i que conté escassos agregats de material grogós de consistència tova.

Tot originat a partir de la medicació contra la Trombocitopènia immunomediada.

Alejandro Gómez i Elisabeth Izquierdo (Exposición 15-5-2012)

 


No hi ha comentaris

maig 07 2012

Gos (N-)

Posted in General by 1151061 |

ABSTRACT CAS NECRÒPSIES
Cocker Spaniel, mascle no castrat de 10 anys d’edat, es presenta a la consulta amb un quadre gastrointestinal i apatia. Als pocs dies mor per mort natural. Un cop realitzada la necròpsia, les troballes macroscòpiques i microscòpiques ens indiquen que l’animal tenia un limfoma esplènic que havia metastatitzat a fetge i cor, necrosi pancreàtica aguda, hemoperitoneu i lipidosi hepàtica difusa moderada.
D’una  banda el limfoma esplènic provoca l’esplenomegàlia, responsable del dolor abdominal que patia l’animal. També són conseqüència del limfoma esplènic el segrest plaquetari, generant trombocitopènia, i un possible síndrome paraneoplàsic (hipercalcèmia), que podria estar relacionat amb la pancreatitis. D’altra banda, la pancreatitis, sigui conseqüència de l’hipercalcèmia o no,  genera dany hepàtic degut a l’exposició a enzims hepàtics, el que explica l’alteració dels marcadors hepàtics i l’hepatomegàlia.

Luisa Pro, Alba Pera, Anna Targa


No hi ha comentaris

abr. 23 2012

Gos (N-461/11), 23 d’Abril

Posted in General by 1151061 |

Animal: Pastor alemany, mascle castrat, de 10 anys amb quadre d’apatia i debilitat. Eutanasiat a l’octubre del 2011. L’animal presentava una neoplàsia dels illots de Langerhans diagnosticada ecogràficament al gener del 2010 i que, tot i l’extirpació d’aquesta, va recidivar en un tumor dels illots pancreàtics i en una metàstasis a nivell hepàtic i als linfonodes regionals.

Mètode:
Necròpsia i anàlisi macroscòpic i microscòpic de teixits seleccionats a la necròpsia.

Resultats:
A la necròpsia varem observar una hiperqueratosis generalitzada multifocal a les extremitats, engonals, cara i regió perineal, eritema i despigmentació. A la cavitat toràcica destaquem l’observació de dues nodulacions pancreàtiques i tres nodulacions hepàtiques. A la microscòpia es confirma una proliferació tumoral nodular al pàncrees i fetge.

Conclusions:
L’afectació del pàncrees va provocar una alteració en el metabolisme de la glucosa (hipoglucèmia) degut a l’hiperinsulinisme que l’animal presentava. L’alteració d’aquestes molècules va comportar que l’animal presentés de forma ocasional símptomes neurològics.  A més, l’animal presentava problemes dermatològics recurrents des de l’any de vida compatibles amb una dermatitis al•lèrgica. Aquests problemes dermatològics varen agreujar-se amb la presentació d’una síndrome hepatocutani produïda per un desequilibri en el metabolisme de la glucosa.

– Olga Amorós
– Aleix Baltà
– Noemí Bernabeu


No hi ha comentaris

abr. 19 2012

Gos (N-563/11)

Posted in General by 1151061 |

En este caso se presenta un bulldog inglés de 13 años de edad criptorquídico con la presencia de una masa abdominal inguinal, ginecomastia y alopecia marcada multifocal, como lesiones más destacadas externamente. En la necropsia se determina que esta masa es extrabdominal y podría corresponder a una proliferación anormal del testículo criptorquídico, además se observa un adenoma cortical, hidrocefalia y varias lesiones en distintos órganos a causa de la deposición de material amiloide. A partir de las lesiones y la historia clínica se determina que el animal podría presentar un sertolinoma y su consecuente síndrome de feminización, a causa del criptorquidismo sufrido. Ésta se situaría como causa principal, pero otros factores como el adenoma o la edad del animal estarían agravando la clínica, así como la posible predisposición a sufrir infecciones secundarias y sus respectivas consecuencias.

Joan Baró Basora
Anna Bruguera Sala
M. del Mar Calvet Nogués
Laura Casanovas Navarro


No hi ha comentaris

març 27 2012

Instrucciones

Posted in General by 1151061 |

INSTRUCCIONES

 

Enviad el resumen con vuestros nombres y día de presentación a:

jorge.martinez.martinez(arroba)uab.cat


No hi ha comentaris

març 27 2012

Fura (N-477/11) 27 Març

Posted in General by 1151061 |

 

Nuestro caso trata de Hurón macho castrado de 1 año que se presentó a la consulta con  apatía y anorexia agudas. Durante la exploración se le detectó una masa abdominal y una anemia muy marcada. Se le realizó una laparatomia exploratoria mediante la cual se evidenció una masa retroperitoneal que involucraba al riñón izquierdo y techo de la cavidad abdominal, por lo que se decidió eutanasiar el animal debido al mal pronóstico que presentaba.

En la necropsia se observó que esta masa era un hematoma retroperitoneal que englobaba el riñón y estructuras vasculares pero que, sin embargo, no afectaba a ninguna de ellas. Se observó que el hematoma se continuaba a nivel lumbar y subcutáneo.

Esperança Castellón
Nídia Bravo


No hi ha comentaris

març 23 2012

Fura (N-480/11) dilluns 26 de Març

Posted in SAP2 by 1151061 |

CAS N-480-11

Espècie: Fura (Mustela putorius furo)
Sexe: Femella castrada
Edat: 7 anys

L’animal arriba a la consulta amb un quadre d’apatia, anorèxia, caquèxia i deshidratació del 10%. Amb les proves complementàries que se li realitzen es diagnostica insuficiència renal i hepàtica i anèmia severa. Davant el pobre pronòstic es decideix realitzar una eutanàsia humanitària.

Mitjançant la necròpsia es diagnostica glomerulonefritis intersticial crònica amb glomeruloesclerosi generalitzada, nefritis intersticial crònica, nefroesclerosi, esplenomegàlia, infart agut esplènic i hemosiderosi esplènica i hepàtica.

La causa última de mort hagués estat una insuficiència renal crònica. No obstant, no s’ha pogut establir la causa d’aquest procés.
Nora Chimeno, Montse Dachs


No hi ha comentaris

març 23 2012

Conill (N-478/11) 27 de Març

Posted in SAP2 by 1151061 |

Especie: conejo (Oryctolagus cuniculus).
Sexo: hembra
Edad: 3 años

El paciente es un conejo mascota y el motivo de la consulta es apatía, anorexia y estreñimiento. Durante la exploración clínica se detecta una masa en la zona abdominal, taquicardia y ligera deshidratación. En el periodo de hospitalización el animal ingiere alimento pero no defeca y orina en pequeñas cantidades. Durante la alimentación forzada desarrolló un cuadro de disnea y entró en parada cardiorespiratoria. Se consiguió la reanimación pero posteriormente volvió a tener un fallo cardiorespiratorio causándole la muerte.
En la necropsia se encuentran diferentes órganos afectados sin una relación aparente entre ellos. Se observa un tricobezoar en el colon con ulceración de la mucosa intestinal y se detecta una miocarditis granulomatosa multifocal grave, colapso pulmonar y encefalitis granulomatosa multifocal leve. Además no se ha identificado agente etiológico. Las pruebas diagnósticas antemortem nos hacen sospechar de una obstrucción intestinal causada por la impactación de un tricobezoar. Las afecciones miocárdicas y encefálicas se pueden asociar a Encephalitozoon cuniculi, aunque es improbable.
Cabe destacar que la causa final de la muerte no se corresponde con el motivo de visita.

Víctor Blanco, Albert Canut, Mario Delcazo

 


No hi ha comentaris

març 22 2012

Porc (N-449/11 y N-450/11) Dia: 27 Març

Posted in SAP2 by 1151061 |

Especie: porcina.
Sexo: hembras.
Edad: un mes y medio.
El caso que se nos muestra trata de una explotación de engorde de 1000 animales (500 cerdos/lote), de 18 kg PV de entrada. Desde el lote anterior al analizado presenta problemas de diarreas amarillentas, fluido-granulomatosas y de fuerte olor, con una prevalencia del 10-15%. Las necropsias a nivel de campo muestran engrosamiento y difteria en intestino grueso, con contenido diarreico y presencia de placas de Peyer de color oscuro. Después de tratar a los animales con antibiótico, la situación mejora, pero en el lote siguiente el problema persiste: cerdos con diarrea y baja condición corporal que responden vagamente al mismo antibiótico utilizado.
Tras la necropsia y análisis anatomopatológico se diagnostica colitis necrotizante de multifocal a difusa intensa, gastritis catarral multifocal leve, necrosis hepática multifocal (nódulos paratifoides), bronconeumonía catarral-purulenta, neumonía intersticial subaguda multifocal y ligera depleción linfocitaria de los órganos linfoides. El diagnóstico etiológico resultante tras el aislamiento bacteriológico es infección por Salmonella sp., lo que justifica la mayoría de las lesiones descritas anteriormente.
Cabe destacar que la salmonelosis porcina es una infección entérica causada por varias especies del género Salmonella que puede afectar al cerdo de manera clínica o bajo un estado de portador inaparente, excretándose por las heces de dicho animal y ayudando así a su diseminación. Puede afectar a cerdos de cualquier edad, pero suele hacerlo con más asiduidad una vez destetados y hasta el inicio del engorde. Es una infección que presenta doble importancia: sanitaria y económica; por lo que es importante un buen diagnóstico para su correcto tratamiento.

Cristina Linares Maíllo, Lourdes Lobato Bailón

 


No hi ha comentaris

març 21 2012

Gos (N-473/11)

Posted in General by 1151061 |

 

El cas N 473-11 correspon a un animal de l’espècie canina de la raça Dogo Argentí de 6 anys d’edat. L’animal presentava una historia clínica d’insuficiència renal associada a leishmaniosis, motiu pel qual va acudir en diverses ocasiones a consulta per vòmits i diarrea. Finalment, va arribar a urgències amb convulsions y se li va practicar l’eutanàsia.

Les troballes més destacables en la necròpsia van ser: glomerulonefritis membranosa i amiloïdosis renal i hepàtica, a més de gastritis urèmica, esplenitis i enteritis granulomatosa.

Laura Hernández, Lara Fondarella, Laura Hurtado


No hi ha comentaris

Next »