Curiositats mèdiques!

El perquè de moltes preguntes, que molts ens hem fet… Algunes sense resposta!

abr. 28 2010

Fins a on arriba el frikisme mèdic!!

Posted in General by Anna Deu Martinez |

Us poso alguns vídeos, per a que veieu fins a on arriba el frikisme dels estudiants de medicina!!

Són vídeos molt divertits, si en trobeu més digueu-ho i els afegiré!!


No hi ha comentaris

abr. 28 2010

Xarxes socials

Posted in General by Anna Deu Martinez |

La veritat és que no acostumo a tenir gaire temps per a xarxes socials, però el cert és que són força interessants!

La que jo utilitzo és Facebook i la veritat és que està molt bé!!! Gràcies a aquesta xarxa social he trobat molts amics amb qui feia temps que no parlava o família a la qual no veig mai, i així puc saber d’ells, perquè d’altra manera, mai m’enrecordo de trucar-los!

També hi ha una altra xarxa social, que jo personalment no l’utilitzo, però de la qual he sentit a parlar que és studentdoctor.net, que és una xarxa social per a estudiants de medicina, i està en anglès.

Una altra xarxa similar al facebook és Twitter, però a mi m’agrada més facebook, a més és més conegut i pots trobar, per tant, més gent.

chatear1.jpg


No hi ha comentaris

abr. 28 2010

Blogs d’interés

Posted in General by Anna Deu Martinez |

A més de la medicina també tinc altres interessos i per això us recomano visitar els següents blogs:
– Per als que ens agrada el cinema: http://blogs.uab.cat/critiquesdecinema/
– Per aprendre anglès: http://blogs.uab.cat/easyenglish/
– Mitologia grega: http://blogs.uab.cat/elblogdelamarta/
– Cotxes: http://blogs.uab.cat/falsoalejandro/
– Fotografia: http://blogs.uab.cat/fotografiainexperta/

Espero que us agradin!! i si en teniu més, digueu-los!


No hi ha comentaris

abr. 28 2010

Sèries de televisió on podeu trobar mooooltes curiositats mèdiques!

Posted in General by Anna Deu Martinez |

A continuació us poso enllaços de sèries de la tele, on podem trobar una gran quantitat de curiositats mèdiques… Hi ha situacions que són poc realistes, però també n’hi ha d’altres amb les quals probablement ens trobem nosaltres, els futurs metges…

Anatomía de Grey
Scrubs
House

Espero que us agradin!!!


No hi ha comentaris

abr. 21 2010

Perquè ens peten els dits?

Posted in General by Anna Deu Martinez |

En ocasions, quan els dits són forçats en certes posicions, es pot sentir com si estalléssin. Per exemple, si oprimim el puny de la mà contra l’altre mà, o entrecreuen els dits i s’estiren amb les palmes cap a fora, o quan s’estiren. Les articulacions són el punt de contacte dels ossos separats, que estàn units per teixits i lligaments. Totes les articulacions estàn recobertes de líquid sinovial.
Quan s’estiren o dobleguen els dits per a que petin, s’estàn forçant les articulacions per a separar-les. En fer-ho, també s’estira la càpsula amb el teixit que rodeja l’unió dels ossos. Això augmenta el seu tamany, i com a conseqüència disminueix la pressió del fluid de líquid sinovial.
manos.jpg

Ara bé, en el teixit sinovial estàn dissolts diversos gasos. Aquests gasos poden mantindre’s en el líquid gràcies a la pressió. Amb la disminució de pressió del fluid sinovial, els gasos que estàn dissolts en ell es tornen menys solubles, i formen bombolles.
Quan es forcen els dits a doblegar-se, la pressió baixa tant que les bombolles de gas peten produint el conegut soroll.

El gas necessita al voltant de mitja hora per a tornar a dissoldre’s en el líquid sinovial, així que durant aquest període de temps les articulacions no petaran.

Fins el moment, no s’ha descobert cap efecte negatiu produït per aquesta acció, ni s’ha comprovat que existeixi cap relació entre el fet de petar-se els dits i l’artritis.
En persones que ho fan molt seguit, s’ha detectat un petit afebliment en els teixits de les articulacions i per tant, un afebliment en la força amb la qual poden agafar els objectes, probablement degut al freqüent i repetit estirament dels teixits.

Per altra banda, sí s’ha detectat un augment de la movilitat de les articulacions després de petar-se els dits. Quan es realitza aquesta acció, una sèrie de terminacions nervioses relacionades amb el sentitel moviment, són estimulades, i els músculs que rodejen l’articulació es relaxen. L’efecte es semblant al produït per una sessió quiropràctica.

No són només els dits el que pot petar, sino que aquest soroll es pot produïr en qualsevol articulació, com els genolls, els colzes i les vèrtebres.


No hi ha comentaris

abr. 21 2010

Perquè són contagiosos els badalls?

Posted in General by Anna Deu Martinez |

A tots ens ha passat… però perquè?
Sembla ser que encara no hi ha una explicació científica per això.
No obstant, al cervell humà, segons sembla, hi ha unes neurones denominades “neurones mirall”, que s’activen quan veiem a algú fent alguna cosa i volem imitar-lo.
Els éssers humans aprenem moltes coses per imitació de la resta, quan els veiem fer alguna cosa, volem fer el mateix, i el mecanisme que ens porta a fer això són les neurones mirall, que, per tant, estàn relacionades amb els processos d’aprenentatge. De qualsevol manera, segons estudis recents, s’ha vist que durant aquest procés aquestes neurones es mantenen inactives.

bostezo1.jpg
Altres teories diuen que als inicis de la humanitat, el fet de badallar ajudava a endevinar els nivells d’alerta d’aquesta persona, era una manera de posar-se tots d’acord per a descansar tot el grup, ja que si tot el grup descansava alhora es reduia el temps de poder ser atacat.

A més, el contagi del badall, no només succeeix a la nostra espècie, sino també en altres espècies animals.

En conclusió, no hi ha una certera resposta a aquesta pregunta…


No hi ha comentaris

abr. 19 2010

Perquè plorem?

Posted in General by Anna Deu Martinez |

Holaaa!!
Fent el seminari 12 d’osteologia del cap, ens va sorgir un dubte existencial… una cosa que mai m’havia parat a pensar, i que fa dies que volia investigar… Perquè plorem quan sentim tristesa? I perquè plorem d’alegria? Bé doncs… ho he buscat, i he trobat el següent:

Realment, com ja sabem, plorar el que és plorar en el sentit de secretar llàgrimes pels conductes lacrimals, ho fem constantment per a mantenir humit l’ull, per a substituir l’humitat que perdem per l’evaporació. De qualsevol manera això no és suficient com per a que ens caigui la llàgrima. Això s’anomena llagrimeig basal, i simplement manté l’equilibri.

Però perquè plorem davant emocions com tristesa, alegria, estrés, ansietat,…?
1226518056801_f1.jpg
És fa a través de la informació emocional. El sistema nerviós autònom està enormement relacionat amb els cercles del cervell que regeixen les emocions. Com bé sabem tots, els canvis afectius produeixen respostes involuntàries del nostre cos, per exemple, quan ens espantem se’ns accelera el pols, quan sentim vergonya ens ruboritzem, etc.
Doncs bé, l’ull funciona igual. En aquest cas una sobrecàrrega emocional serà la que estimuli la producció de llàgrima.

A més, podem començar a plorar molt ràpid perquè el cervell dóna l’ordre d’exprimir la glàndula llagrimal, de tal manera que alliberem la llàgrima que hi havia acumulada.

La funció real de tot això no té relació amb utilitats fisiològiques en realitat, ja entraríem en el camp de la psicologia, referint-nos al fet de millor adaptació perque així tenim empatia pels altres, o bé per a descàrrega emocional que produeix plorar.

Així que ja sabeu!! Quan us doni per plorar, és perquè les vostres emocions estàn sobrecarregant el vostre cervell!!! 🙂


No hi ha comentaris