Intentem-ho sense cap por

Altre lloc Blogs.uab.cat

abr. 09 2011

Expectatives 2.0

Posted in General by 1176327 |

No sé pas si sí sé què n’espero de les pràctiques, però sí que sé què no n’espero, o què no en puc esperar. Evidentment que el període de pràctiques ha de servir per a obtenir una bona preparació de cara a un futur, de cara al moment -en cas que aquest moment arribi, que esperem que així sigui- d’enfrontar-se a l’ensenyament del català com a segona llengua des del món professional. Evidentment que aquest període ha de servir -i serveix- per a ampliar la pròpia experiència en aquest camp; i evidentment que se’n poden extreure molts coneixements i molt valuosos, d’aquells que no es poden adquirir d’altra manera que mitjançant la pràctica. I són molts els recursos que pot proporcionar, i les eines i idees necessàries per anar-se configurant un estil propi a l’hora d’ensenyar llengua. Sense menystenir res de tot això, el que cal tenir clar des d’un començament és que no proporcionen cap fórmula màgica per a ser una bona professora de llengües, ja que l’única manera d’aprendre a ensenyar és, primer de tot, aprenent a aprendre, a tenir clar que de coneixements en rebem al llarg de tota la vida i des de tot arreu, i que és mitjançant l’acumulació de tots aquests que anem creixent i ens anem formant com a persones i, en aquest cas, com a persones que estimen la seva llengua i treballen per la seva promoció i, de retruc, per la seva salut. L’única cosa que espero extreure de les pràctiques, per tant, és aquest granet de sorra més que m’ajudi a seguir avançant per aquest camí de l’aprenentatge continu. I el pressentiment que tinc és que, en aquest sentit, em sabran donar allò que els demano.


No hi ha comentaris

abr. 03 2011

Expectatives 1.0

Posted in General by 1176327 |

D’un principi, era ben poca la gràcia que em feia que m’hagués tocat anar a fer les pràctiques al SLC de Terrassa. I no pas perquè tingués res en contra de la gent que hi treballa, que en cap moment vaig posar en dubte que fessin molt bona feina ni que hi dediquessin temps il·lusió. No per això, sinó perquè em venien tots els mals i tota la mandra del món en imaginar-me havent de fer repetides vegades el periple per la línia 4 de Rodalies que cal fer si vols arribar de Martorell a Terrassa amb transport públic. Però el camí es va anar fent més planer i la mirada més optimista a mesura que vam entrar a la fase de propaganda i elogis diversos. I és que me la van presentar com una oportunitat que no podia deixar escapar, la de tenir la sort de poder anar a aquest centre (val a dir que, d’un principi, la sort no la veia per enlloc). De vegades peco d’incredulitat, i suposo que en aquell moment em deuria deixar endur per aquest cantó més previngut, de manera que no ho acabava de veure massa clar. Però tot plegat es va començar a suavitzar quan vaig saber que tampoc no havien de ser tantes, les excursions que havia de fer fins aquesta ciutat veïna que, per carretera, es troba a escassos 23 minuts; i, un cop ja empresa l’aventura, el color va canviar definitivament en descobrir que, en efecte, totes les bones paraules amb què m’havien parlat del centre, de la seva gent i del seu banc de recursos, no havien estat en va.

A banda de saber que allà hi ha una gent que fa amb ganes una bona feina en benefici de la promoció i la difusió de la nostra llengua, d’aquesta primera experiència també m’enduc la lliçó que potser cal ser més ampla de mires, i no només cal estar oberta a allò que hi ha al costat de casa. Tot plegat tenint en compte que, en general, les recomanacions no busquen altra cosa que el benefici de la persona que les rep; de manera que, si algú havia posat la qualitat de l’experiència que en podia resultar per davant de la resta de factors, per algun motiu deuria ser.


No hi ha comentaris

abr. 03 2011

I sembla que finalment ens hem decidit…

Posted in General by 1176327 |

…a encetar aquesta aventura virtual. Doncs bé, després de molt de debatre’m amb el món de les noves tecnologies, finalment em decideixo a donar vida i posar nom a aquest petit racó de la xarxa que ha de servir per compartir, amb aquell qui ho vulgui, les experiències viscudes durant l’aventura que suposa fer les pràctiques d’ensenyament de català per a l’acolliment lingüístic en el SLC de Terrassa (CNL de Terrassa i Rubí). A veure què surt.


No hi ha comentaris