Horaris comercials: entre Singapur i les festes de guardar (I)

 

1.-Parlàvem fa poc de dos aspectes on s’està debatent l’acostament entre els paradigmes (cada dia més propers) de les ciutats europees i les nord-americanes. Per una banda, la implantació de grans establiments comercials, on ja hem comentat una Llei catalana de promoció econòmica francament tímida i conservadora de l’statu quo.

 

L’altre àmbit de discussió són els horaris comercials, en els quals també incideix la mateixa Llei.

 

 

2.-La Llei estatal 1/2004, d’horaris comercials, va donar passes fermes cap a la liberalització, però deixava la pilota en molts punts a la teulada de les Comunitats Autònomes. De tota manera, l’art. 5.1 ja imposava la lliure determinació d’horaris en certes botigues:

 

1. Los establecimientos dedicados principalmente a la venta de pastelería y repostería, pan, platos preparados, prensa, combustibles y carburantes, floristerías y plantas y las denominadas tiendas de conveniencia, así como las instaladas en puntos fronterizos, en estaciones y medios de transporte terrestre, marítimo y aéreo y en zonas de gran afluencia turística, tendrán plena libertad para determinar los días y horas en que permanecerán abiertos al público en todo el territorio nacional.

 

 

3.-A la resta de negocis, les Comunitats Autònomes podien bastir una política pròpia d‘horaris comercials (respectant alguns mínims per a tot Espanya, com per exemple els vuit diumenges i festius d’apertura autoritzada).

 

Amb el temps, el model català ha estat un dels més restrictius i a penes ha emprat les facultats atorgades per la Llei estatal. Contràriament, l’opció de la Comunitat Autònoma de Madrid s’ha acostat cada dia més cap a la llibertat total. L’estació final seria l’art. 6 de l’avantprojecte de Llei de dinamització de comerç minorista madrileny (que encara està en fase discussió):

 

Artículo 6. Libertad de apertura comercial en días festivos.

Cada comerciante determinará con plena libertad y sin limitación legal alguna, en todo

el territorio de la Comunidad de Madrid, los festivos de apertura en los que desarrollará su actividad comercial.”

 

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada ha esta publicada en Drets i llibertats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.