Dret i veritat

 

1.-L’autodenominada “ciència jurídica” és, en realitat, una pseudociència o, en el millor dels casos, un coneixement especialitzat amb un vocabulari depurat que ni de lluny pot plantejar lleis generals –com ho fan la física i la biologia, o les matemàtiques i la lògica- (HERNÁNDEZ MARÍN).

 

 

2.-Al meu entendre, les argumentacions jurídiques són una branca de la retòrica. La retòrica  és l’art o tècnica de convèncer un auditori. Encara que, amb més precisió, es pot concretar que, en el món del Dret, aquest auditori és normalment una autoritat investida de poder formal: un jutge, un Tribunal, un alcalde, un ministre…Altres vegades, aquest auditori és, simplement, un públic més o menys especialitzat o interessat (per exemple, els advocats o els estudiants quan llegeixen una obra doctrinal).

 

 

3.-Això implica que, en el debat jurídic, s’empren de vegades arguments lògics o filològics, però també màximes de dubtosa coherència (per exemple, “qui pot el més, pot el menys”) o proclamacions sentimentals o polítiques amb l’esperança de convèncer el subjecte que ha de decidir. Com deia el ja clàssic processalista MAJADA, el jurista no és un geòmetra, sinó que parla al cor del jutge.

 

Aquesta peculiar relació del Dret amb la veritat (que poc importa, ja que no és la finalitat del discurs) té el seu màxim exponent en l’advocat i en la seva actuació el procediment penal. En aquests casos, ningú reclama que es digui la veritat (excepte en el cas de testimonis i perits). I això s’entén, precisament, com una garantia il·lustrada i liberal.

 

El tema és apassionant i encara ho és més quan s’acudeix al cas concret de la història del ciutadà nord-americà Stephen Class, que evocava Arcadi Espada als seus diaris fa uns dies, amb aquest suggeridor títol: “El diablo, abogado”.

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada ha esta publicada en Dret Administratiu: concepte, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.