Europa, en començar l’any

 

1.-“Per a les tropes que havien participat, la situació es resumia en una amarga decepció després de totes les promeses. Un oficial d’infanteria de la Setena Divisió Cuirassada estava dormint al ras amb el seu batalló, a prop de Démouville, a “un camp sembrat amb alemanys morts”. “Innumerables mosques pul·lulaven sobre els cadàvers. Els cucs bullien a les incisions de les ferides obertes. Era repugnant, però no podia treure els ulls d’un noi que no devia tenir més de setze anys; només una mica de pelussa a la seva barbeta. Els seus  ulls morts semblaven clavar la mirada a l’infinit, les seves dents sobresortien en l’agonia de la mort. Ell no hauria dubtat en matar-me, però he de reconèixer que ara em sentia trist. ” *

 

2.-De vegades critiquem –i hem de fer-ho- les contradiccions del procés d’integració europea. Ens queixem de l’excessiva preponderància de la faceta econòmica (unificació dels mercats, rigidesa dels pressupostos públics,…). Altres cops ens pesa el reglamentisme del DOCE, la imposició teutona o  l’estancament productiu, tan llunyà d’altres terres més lliures i dinàmiques.

 

Oblidem, però, que és molt probable que la immensa majoria de la humanitat estaria encantada de viure al vell continent.

 

 

3.-I, a més, ens falta perspectiva històrica. Fa menys de setanta anys,  els europeus es dessagnaven entre ells en una guerra terrible. I fa menys de vint-i-cinc, un mur de terror separava poblacions que avui intenten caminar plegades.

 

*BEEVOR, A.: D-Day. The battle for Normandy, Penguin Books, London, 2009, p.349. Podeu llegir el text original aquí.

 

El testimoni de l’oficial està extret de N.F.Burrell, 1/7th Queens, Second World War Experience Centre archive, Horsforth, Leeds, LEEWW, 2004-2680.

 

 

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.