Imatges del Dret XIII: Jaime Gil de Biedma diagnostica la crisi econòmica (I)

            1.-Fa gairebé tres anys, vaig tenir el gust de recitar aquest poema dins d’un acte de lliurament de diplomes. Algú de la mesa presidencial va comentar que potser era massa llòbrec. No obstant, al llarg d’aquest temps, els versos d’aquesta poesia guanyaven amb insistència una inquietant sensació d’actualitat, de déjà vu.

            2.-L’autor, Jaime Gil de Biedma, és el poeta més influent de la poesia espanyola de la segona meitat del segle XX. El poema que transcriurem després es refereix a la gran crisi econòmica espanyola del 1959, jalonada per un pla d’estabilització (un ajustament dur),  un atur desbocat (que originà una immigració de desenes de milers de persones a nivell intern o cap a Europa) i un intent d’obertura a l’exterior que superés la ja ruïnosa autarquia hispànica. “Noche triste de octubre, 1959” fou recollit al volum de poemes Las personas del verbo (1980), llibre de capçalera de les millors fornades de poetes espanyols de finals de segle.

            3.-Les coincidències i contrastos amb les percepcions actuals són espectaculars. Apareixen, en primer lloc, els instruments financers moribunds. Observarem a l’últim vers una al·lusió a les lletres protestades. Ja imagino que avui es parla ben poc del “protesto” de les lletres, però només cal apuntar que era una mica més fàcil d’entendre que els paquets d’hipoteques-brossa que van florir molts anys després. La lletra de canvi, per cert, era una de les lliçons més temudes del Dret mercantil.

 

            En segon lloc, seria massa llarg parlar ara del pla d’estabilització. Però és francament curiós que la premsa parli aquests dies d’un animalet que feia temps que els pagesos no albiraven: els tecnòcrates. En efecte, l’indicat pla era acompanyat sota pali pels tecnòcrates espanyols de l’època, que fins i tot reberen l’etiqueta autòctona de “los lópeces” (López Rodó, López de Letona, López Bravo…i, en realitat, molts altres cognoms).

Jaime Gil de Biedma.

 

 Font: Blog de lectura de la biblioteca de la Universidad de Navarra.

Podeu veure un interessant reportatge fotogràfic sobre aquest autor a la web de la fotògrafa Colita.

 

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada ha esta publicada en Crisi econòmica, Imatges del Dret. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.