Imatges del Dret XI: testimonis forçosos.

 

 

 

     1.-La STC 235/2007, de 7 de novembre, es va pronunciar sobre la constitucionalitat de l’art. 607.2 del Codi Penal que, en aquell moment, regulava el delicte consistent en difondre per qualsevol mitjà idees o doctrines que neguessin o justifiquessin els delictes de genocidi o pretenguessin la rehabilitació de règims o institucions que donin suport a aquestes pràctiques.

 

     La sentència, bastant polèmica (i amb diversos vots particulars), va declarar inconstitucional la inclusió de l’expressió “nieguen o” al primer incís de l’art. 607.2 del Codi Penal. És a dir, el denominat “negacionismestricto sensu quedava emparat per la llibertat d’expressió.

 

     En canvi, es va mantenir la constitucionalitat del càstig de la difusió d’idees o doctrines que justifiquen un delicte de genocidi. És a dir, segons s’interpretava al Fonament jurídic novè, era punible l’apologia pública del genocidi, en la mesura en que aquesta defensa operava com a incitació indirecta a la perpetració. Es tractava, per tant, de perseguir una modalitat de provocació, ni que fos indirecta.

 

 

     2.– El General nord-americà George S. Patton va instaurar la pràctica de convocar forçosament els civils alemanys dels voltants dels camps de concentració cada vegada que aconseguien un alliberament. Un cop al voltant dels cadàvers, havien d’escoltar un discurs dels oficials nord-americans i, després de desfilar davant d’aquell espectacle espantós, eren obligats a enterrar les restes de les víctimes.

 

     A més de la lliçó moral  (probable objectiu del sempre controvertit general), Patton s’assegurava la presència de centenars de testimonis forçosos. És cert que comptava al seu favor l’època daurada de la fotografia (avui, tan manipulable), però aprofitava per a posar-ho una mica més difícil a les doctrines negacionistes (que, òbviament, encara no havien aparegut).

 

 

     3.-La fotografia correspon al camp de Landsberg, que era una derivació del camp de concentració de Dachau. Està datada el 30 d’abril del 1945 i correspon al fotògraf Jim Pringle (AP Staff/Associated Press Archives). Es pot consultar en paper a Memories  of World War II.Photographs from the archives of the Associated Press, Abrams (2004), p.148. El discurs està pronunciat pel coronel Ed Seiller, cap de la secció de policia militar de la Dotzena Divisió Blindada.

 

 

 

 

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada ha esta publicada en Dret Penal, Imatges del Dret. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.