Energia nuclear: limitació de responsabilitat (II).

1.- Mentre escric aquesta ressenya, m’arriben notícies de que el Govern alemany abandona definitivament l’energia nuclear. Caldrà veure com es concreta aquesta mesura i la conseqüent aposta de la maquinària industrial alemanya en favor de les energies renovables. Èxit històric també pels Verds alemanys que, quan van néixer als anys vuitanta, no podien ni somiar que -uns anys després- un govern conservador faria aquest anunci. No obstant, és cert que el debat segueix a la resta del món i que una part del sector ambientalista més obsessionat amb el canvi climàtic ha “redescobert” les bondats de l’àtom. D’altra banda és veritat que altres energies o artefactes amb millor premsa han causat molts més morts (per exemple, l’automòbil) i que, en aquest sentit, el full de serveis atòmics és presentable.

2.- Un dels mecanismes rellevants de la Llei sobre Energia Nuclear del 1964 per a “animar” les inversions en el sector fou la limitació de la responsabilitat de l’explotador d’una instal·lació nuclear per tots els danys nuclears causats com a conseqüència de cada accident nuclear.

La limitació es manté a l’actual Llei i se situa en 1.200 milions d’euros o 700 milions, en funció del país afectat (ja que depèn, en efecte, de que l’Estat en qüestió hagi signat o no els Convenis de París i de Brusel·les i de que apliqui regles de reciprocitat).

3.- A més, el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, previ informe del Consell de Seguretat Nuclear, encara podria aplicar reduccions específiques per a:

– “Determinades instal·lacions”  [?]. Se suposa que es tracta de les menys perilloses.

Transport de substàncies nuclears.

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Medi ambient i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.