Publicat el Reglament d’associacions judicials professionals.

1.-El Reglament 1/2011, d’associacions judicials professionals, fou aprovat per Acord del Ple del Consell General del Poder judicial i publicat al BOE de 18 de març.

El Reglament regula el dret a la lliure associació de Jutges i Magistrats i recorda que aquests poden lliurement associar-se o no associar-se.

2.- Un aspecte fonamental de la nova regulació és la distinció entre:

-Associacions amb implantació efectiva igual o superior al 2% dels integrants de la Carrera judicial en servei actiu.

-Resta d’associacions.

.

Només les primeres són qualificades com a “interlocutores” davant el Consell General del Poder judicial i gaudeixen de més drets en relació amb la gestió de diversos aspectes de la vida professional dels jutges. Per exemple, sols aquestes entitats participaran en el Consell Rector de l’Escola Judicial i a les seves Comissions Pedagògiques.

3.- El nou Reglament regula també el finançament de les associacions. Aquest pot ser:

-Públic: principalment, a través d’un sistema de subvencions establert pel Consell General del Poder Judicial (i que té un caràcter estable o bé per a determinades activitats).

-Privat: es prohibeixen les aportacions anònimes i tampoc poden rebre, directament o indirectament, aportacions que provinguin de partits polítics o de sindicats.

Òbviament, aquesta regulació és insatisfactòria i no queda clar el paper que poden jugar entitats amb gran poder econòmic, que trobarien una línia privilegiada de relació amb els jutges. Per exemple, una entitat bancària que finança un cicle de conferències sobre execució hipotecària.

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.