Més sobre el règim jurídic de la ONCE

1.-Recentment, ens havia interessat la nova regulació de la ONCE per la Disposició Addicional Tercera de la Llei 5/2011, de 29 de març, d’Economia Social. Aquesta regulació s’ha de completar amb l’Ordre SPI/1015/2011, de 15 d’abril, que publica els Estatuts de l’organització.

.

Com ja varem avançar, estem davant un cas peculiar d’Administració Corporativa, integrat per uns afiliats –els membres de la corporació- que són les persones “con ceguera o deficiencia visual grave que lo soliciten y sean admitidas en la Organización por concurrir las condicines personales y demás requisitos establecidos en estos Estatutos.”(Exposició de motius). L’art. 3.2. a) dels Estatuts es refereix a la ONCE com a “organización de base asociativa privada”.

2.-Cal tenir en compte que els estatuts també configuren, a l’art. 114, la “comunitat de persones jurídiques de la ONCE”, a la qual s’integren també la Fundació ONCE, els grups empresarials CEOSA i FUNDOSA i altres “entidades de naturaleza societaria, asociativa y fundacional, con fuerte vinculación a aquélla” (art. 114).

3.-El funcionament de l’ONCE  és democràtic, ja que el seu Consell General –màxim òrgan de govern- és elegit pels afiliats. Especial interès té, en aquest sentit, la regulació de la relació d’afiliació (arts. 8 i ss.).

L’Estat exerceix, però, diverses tuteles. Aquestes poden tenir un caràcter general, com les que practica el Consell de Protectorat integrat dins l’Administració de l’Estat. Aquest Consell controla, entre altres aspectes, les modalitats i productes de joc de l’ONCE i la rendició de comptes.

A més, existeixen vigilàncies específiques, com la desenvolupada pel Consell de Ministres en relació a les autoritzacions d’explotació del joc (límits, barems aplicables, etc.).

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Administració corporativa i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.