“La hora de la gobernanza en la universidad catalana”

1.- Amb aquest títol, els presidents dels Consells Socials de totes les universitats públiques catalanes publicaven el passat dimarts 14 de desembre un article a La Vanguardia. El manifest començava amb una felicitació pels èxits en l’àmbit investigador de les universitats catalanes i proposava algunes reformes en el camp de la “transferència de tecnologia” (horrible paraula). Per exemple, no valorar únicament la bibliometria sinó també el “número de patentes o productos de transferencia a las empresas o el talento emprendedor transferido a la sociedad”.

2.- El nus de l’article és una reclamació del canvi de la normativa de govern d’aquestes entitats. De fet, la legislació posterior a la LRU ja va donar algunes passes en aquest sentit, però ara -lògicament- es demana més: més autoritat dels rectors i dels gestors superiors, més rendició de comptes i més responsabilitat sobre els resultats. I també es reclama menys; en concret, menys campi qui pugui a “las facultades, las escuelas, los departamentos y los centros”. Tot això semblen criteris raonables.

3.- Alguns especialistes destacats del Dret Administratiu ja havien avançat aquest problema. Fa molts anys, el professor PARADA ja ens instruïa al seu manual sobre el corporativisme estamental consagrat per la legislació universitària (la música d’Antic Règim o dels entranyables terços de la teoria feixista la pot triar el lector). Després, SOSA WAGNER ens explicaria, en un llibre àgil i sintètic, les contradiccions i misèries que s’amaguen darrere de la noció d’autonomia universitària.

De tota manera, no podem gibaritzar el debat, que admet molts matisos i que té moltes aristes impensades (a més de que, com passa amb els entrenadors de futbol, cada professor té al cap el seu propi i insuperable model).

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Universitat i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.