Quines són les principals novetats del nou Codi Penal?

1.-El 23 de desembre entra en vigor la reforma del Codi Penal (Llei Orgànica 5/2010). Es tracta d’una modificació que afecta més de 150 articles i de la qual ja hem donat alguna referència en aquest mateix blog. En el nostre àmbit de treball, hem de destacar dos camps on les variacions han estat importants:

Delictes relatius a l’ordenació del territori i a la protecció del medi ambient (arts. 319 i ss.)

Delictes contra l’Administració Pública: suborn, tràfic d’influències, negociacions prohibides i corrupció internacional (arts. 419 i ss.).

2.-Pel que fa als delictes relatius a l’ordenació del territori i a la protecció del medi ambient, cal assenyalar un important augment de les conductes típiques. Per exemple, en matèria urbanística es fa ara una descripció expressa del delicte de realització d’obres d’urbanització –aquí està la novetat- , construcció o edificació no autoritzables en sòl no urbanitzable.

El mateix passa amb la prevaricació urbanística, que inclou d’un forma molt extensa la realització d’informes il·legals previs a tota mena de normes i resolucions urbanístiques i l’omissió d’inspeccions obligatòries (art. 320). També hi ha ampliació de la conducta típica en matèria de residus tòxics i perillosos (art. 328) i en protecció de la fauna (ja que es castiga la conducta de destruir o alterar greument l’hàbitat de l’espècie amenaçada: art. 334.1).

3.-Pel que fa a delictes contra l’Administració Pública, els canvis en la redacció del tipus de suborn són rellevants. Probablement, la gran novetat és ara el suborn actiu (art. 424).

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Dret Penal i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.