Poden associar-se dos o més municipis per a prestar el servei de policia local?

1.- La Llei Orgànica 16/2007, complementària de la “Ley para el desarrollo sostenible del medio rural”, va modificar la Llei Orgànica 2/1986, de Forces i Cossos de Seguretat i va permetre la prestació de serveis de policia local de forma associada entre dos o més municipis limítrofes. Per tant, la resposta a la pregunta que plantegem a la capçalera ha de ser afirmativa.

2.- L’Ordre Ministerial INT/2944/2010, de 10 de novembre, ha concretat els requisits per a fer efectiva aquesta associació. Entre ells, podem assenyalar:

– Que la suma de les poblacions dels municipis associats no superi els 40.000 habitants.

– Que se subscrigui un acord de col·laboració, que pot preveure una vigència indefinida o un caràcter temporal o estacional de l’associació.

– Que els municipis assumeixin els costos derivats de l’associació.

3.- Especial interès té la tutela específica sobre els ens locals que es concreta en una autorització de l’acord de col·laboració per part de la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior o de la Comunitat Autònoma (aquest darrer és el cas de Catalunya). La matèria regulada per aquesta Ordre pot tenir un efecte important, tenint en compte que la seguretat en els petits municipis és una qüestió d’actualitat.

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.