Retenció de quantitats pel particular, malgrat que l’Administració desisteixi d’una expropiació.

1.- L’Administració de l’Estat desistí l’1 de juny del 2005 d’un procediment expropiatori ja iniciat. A la mateixa resolució, va requerir el reintegrament de les quantitats ja pagades en concepte de DIPÒSIT PREVI A L’OCUPACIÓ i INDEMNITZACIÓ PER LA RÀPIDA OCUPACIÓ. Cal precisar que l’Acta d’ocupació té data de 6 de setembre de 2001 i que, efectivament, els ocupants van canviar de domicili i van patir els perjudicis imaginables derivats del trasbals.

2.- Un cop desistida l’expropiació, l’Administració reclama les quantitats indicades i nega la possibilitat de que aquestes siguin retingudes per a una futura compensació. Queda clar, segons el tribunal, que la compensació dels danys ha de ventilar-se en un procés específic de responsabilitat patrimonial.

3.- El Tribunal conclou, no obstant, que el dipòsit previ i la indemnització ja pagades no han de ser retornats. De fet, amb suport en l’article 54 de la Llei d’Expropiació Forçosa, tampoc serien retornats en cas d’exercici del dret de reversió. En concret, el Tribunal entén que les quantitats citades “se infieren consumidas con ocasión del Acta de ocupación”. La Sentència fou dictada el 21 de maig del 2010 (número de resolució 335/2010; dades CENDOJ: ROJ:STSJ CAT 4947/2010) per la Secció Segona de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Enllaç a la Sentència:

http://www.poderjudicial.es/search/indexAN.jsp?org=ap-tsj&comunidad=09

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Expropiació forçosa i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.