LEGALITAT DE LA IMPOSICIÓ PER ORDENANÇA MUNICIPAL D’UNA FIANÇA O LA SUBSCRIPCIÓ D’UNA PÒLISSA D’ASSEGURANÇA, AMB QUANTIES PROPORCIONADES ALS DANYS QUE PUGUIN CAUSAR-SE PER ACTES CELEBRATS ALS ESPAIS PÚBLICS.

1.-La important sentència 1156/2009, de 23 de desembre, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (Sala Contenciosa Administrativa, Secció 5ª) va enjudiciar la discutida “ordenança de convivència” de Barcelona –Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l’espai públic de Barcelona-. El recurs va ser parcialment estimat.

2.-En relació justament al que dèiem divendres 15, el Tribunal va admetre la legalitat de la imposició de la prestació d’una fiança o de la contractació d’una pòlissa d’assegurança pels organitzadors d’actes públics, com a garantia dels danys que aquests poguessin produir.

3.-Això no obsta a la possible impugnació dels actes concrets si l’Ajuntament s’extralimita. En efecte, l’art. 14.1 de l’Ordenança està redactat en termes considerablement amplis (les majúscules són nostres):

“Els organitzadors d’actes celebrats als ESPAIS PÚBLICS han de garantir la seguretat de les persones i els béns. A aquests efectes han de complir amb les condicions de seguretat generals i d’autoprotecció que es fixin, en cada cas, per l’òrgan competent. Quan les circumstàncies ho aconsellin, l’Ajuntament podrà exigir als organitzadors que DIPOSITIN UNA FIANÇA O SUBSCRIGUIN UNA PÒLISSA D’ASSEGURANÇA per respondre dels danys i els perjudicis que es puguin causar.”

Quant a Joan Amenós Álamo

Professor de Dret Administratiu
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Drets i llibertats i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.