Acció Catalana

Un altre blog Blogs.uab.cat

nov. 03 2009

La llengua i les classes

Posted in General by Xavier |

I no és menys cert que la única possibilitat que tenim els estudiants catalans, i catalanoparlants, de estudiar en la nostra llengua i aprendre aquell bagatge lingüístic professional que en principi anem assimilant al llarg de la carrera, és aquí?

Si al nostre propi país no podem aprendre en català, tal i com feia la universitat d’abans del dictador espanyol, i tots aquells principis socials que tant moderns ens feia a aquella època, on hem d’anar? A Suècia? A França? On ha quedat la universitat catalana? i sobretot, què s’ha de fer amb els erasmus?

L’erasmus és aquella persona que té la pega de caure a Espanya, i que per mala sort, li toca, ves per on, una comunitat on tenen la mala costum de parlar en altres llengües. Si el fenomen de la integració a Catalunya no ha funcionat ni amb les velles migracions dels nostres avis, ni amb la nova migració… què podem fer amb el fenomen erasmus? Doncs res, cagar-la.

Estem en una situació precària, sobre la qual ningú se’n preocupa. Seria massa complicat tenir una preocupació més, amb la de coses que tenim pel cap cada dia!!!

Els erasmus venen desinformats i pateixen ELLS les conseqüències, alguns professors no els hi parlen castellà, no entén coses, alguns powerponits no són en castellà, alguna lectura… i clar, ja hi som, canvis de grups, a veure que fan etc. Però també les patim NOSALTRES, els qui trobem injust no poder aprendre aquell vocabulari que representa que utilitzarem durant la vida professional (si és que mai treballem del que estudiem). És cert que depèn de la carrera hi ha un major o menor vocabulari específic, però això no deixa de ser un perjudici cultural i un atemptat directe a qui estudia a Catalunya i és catalanoparlant.

I no només ens trobem amb problemes davant l’efecte erasmus, sinó també amb el professorat. No tindria cap problema en acceptar un professor, que per la seva vàlua professional sigui cridat a la UAB, i que parli anglès, castellà etc. Però aquest curs em trobo que molt del professorat passa a parlar castellà quan és clarament catalanoparlant, no se si perquè és més professional el castellà, o si és degut a aquell tic genètic dels catalanoparlant a xerrar en castellà quan tenim ni que sigui una sola persona castellanoparlant.

Bé… Cal informar als erasmus des del propi país del qual venen, cal que sàpiguen què es trobaran… i aleshores, que triïn.  Cal una voluntat política de preservar una llengua. Cal que la gent li preocupi una mica…

Perquè el món globalitzat, aquí, ha de ser en castellà? Perquè el català ha de ser provincià? Perquè la universitat ha deixat de ser font d’integració en el món català per part de la vella migració castellana que no s’ha adaptat ni en 50 anys, o avui dia, per part del marroquí, níger, bolivià, estonià, xinès etc.?


No hi ha comentaris

nov. 03 2009

Hola, món!

Posted in General by Xavier |

Welcome to Blogs.uab.cat. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!


1 comentari